Fren Pedalı Nedir?

Fren Pedalı Nedir?

Fren pedalı, taşıtın sürücü kısmındaki ayakla kontrol edilen bölümünde yer alır ve aracın fren sistemini çalıştıran bir kontrol ögesidir. Aracın kontrolü açısından hayati bir öneme sahip olan fren pedalı, aracın ana güvenlik faktörlerinden biridir. Genellikle kaymaz yüzeylere sahip olan fren pedalları, sürücülerin kolaylıkla ulaşıp kuvvet uygulayabilecekleri biçimde ergonomik olarak dizayn edilmiştir. Bazı araçlarda fren pedalları elektronik kontrol sistemleri ile bütünleştirilmiştir. Bu sayede de frenleme esnasında ABS (Anti-lock Braking System) gibi sistemler devreye girebilmektedir. Hızlı ve anında tepki üretmek üzere tasarlanmış olan fren pedalı sayesinde sürücüler olası bir tehlike anında hızlıca durabilmektedirler. Modern araçların birçoğunda frene basıldığı zaman açığa çıkan mekanik kuvvet, bir hidrolik sıvı üzerinden frenlere iletilir. Bu mekanizma sayesinde daha az fiziksel çaba harcayan sürücünün uyguladığı kuvvet artırılır ve daha güçlü frenleme yapılmış olur.
Arabanın freni nasıl boşalırve fren boşalması ile hidrolik sıvı yakından ilgilidir. 

Fren Pedalı Nedir?

Fren Hidrolik Sıvısını Nedir ve Temel Özellikleri Nelerdir?

Fren Hidrolik Sıvısını Nedir ve Temel Özellikleri Nelerdir?

Frenleme esnasında gerekli olan hidrolik basıncı sağlamak üzere tasarlanmış fren hidrolik sıvısı, frene basıldığında oluşan mekanik kuvveti balatalara ve fren kaliperlerine taşır. Frenleme esnasında yüksek ısılarla karşılaşılabilir ve bu hidrolik sıvı yüksek sıcaklıklarda bile performans kaybı yaşamadan işleyebilen bir oluşuma sahiptir. Düşük donma noktasına sahip olan hidrolik sıvı, soğuk hava koşullarında da fren sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Fren sisteminin metal bileşenlerini korozyona karşı koruyan katkı maddeleri içeren bu sıvı fren sistemini sızdırmaz hale getirerek hidrolik basıncın korunmasını sağlar. Aracımızın güvenli bir frenleme performansı göstermesi için fren hidrolik sıvısının doğru seviyede ve kalitede olması elzemdir. Düzenli kontrol isteyen bu sıvı, zamanla nemi emip kirlenebilir ve performans kaybı yaşatabilir. Bu sebeple sıvının düzenli kontrolü ve gerekirse değiştirilmesi önemlidir. Fren hidrolik sıvılarının çeşitleri vardır ve her araca özel türler karşımıza çıkabilmektedir.  Bu sebeple aracımıza uygun olan hidrolik sıvıyı kullanmak gerekir. Bu noktada üretici firmaların önerilerine kulak vermek yerinde olacaktır.
Sürücülerin bu noktada fren hidrolik sıvısı ile alakalı akıllarında kalan bir diğer soru da şudur: Fren hidrolik sıvısı biter mi? Normal şartlarda hidrolik sıvı bitmez, çünkü sıvı kapalı bir sistem içerisinde dolaşmaktadır ve buharlaşması mümkün değildir. Fakat bazı nedenler neticesinde fren hidrolik sıvısının seviyesi düşebilir. Bu nedenler arasında ilk olarak, sızıntılar yer almaktadır. Fren sisteminin herhangi bir yerinde bir sızıntı ile karşılaşılması sıvının seviyesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu tarz sızıntılar fren hidrolik sıvısı seviyesini düşürerek frenleme etkinliğinin azalmasına sebebiyet verebilirler. Sisteme hava girişi de bir diğer nedendir. Eğer sistemde hava kabarcıkları olursa bu durum sıvı seviyesinin düşük görünmesine sebep olabilir. Fren balatalarının aşınması da yine hidrolik sıvı seviyesinin düşmesine sebep olacaktır. Son olarak belli bir süre bakımsız kalmış ve hasarlı fren sistemleri de hidrolik sıvı seviyesinin düşmesine sebebiyet verir. Bu açıdan düzenli bakım ve kontrol çok önemlidir. Fren hidrolik sıvısı seviyesinin düşük görünmesi daha ciddi sorunların habercisi olabilmektedir. Bu durumla karşı karşıya kalındığında en kısa sürede aracı bir servise göstermek yerinde bir karar olacaktır. Sıvı seviyesinin düşmesi frenleme performansı üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir. Bunun ciddi güvenlik riskleri oluşturabilecek bir durum olduğunu belirtmekte fayda vardır. Özetle fren hidrolik sıvı seviyesi düzenli aralıklarla kontrol edilmeli ve seviye düşüklüğü tespiti halinde acil müdahale edilmelidir.

Fren Hidrolik Sıvısını Nedir ve Temel Özellikleri Nelerdir?

Fren Boşalması Nedir?

Fren Boşalması Nedir?

Fren boşalması, fren sistemindeki hidrolik sıvı içerisine hava kabarcıklarının karışması durumu olarak açıklanabilir. Sürüş güvenliği açısından ciddi sorunlara yol açabilecek olan bu durum, fren sisteminin etkinliğini ciddi manada azaltabilmektedir. Peki frenin boşaldığı anlaşılabilir mi? Araçta çıkabilecek birçok arıza gibi bu da ciddi bir arızadır ve zamanında fark etmek çok önemlidir. Araçta fren boşalması durumu ile karşı karşıya kalmadan önce bazı belirtilerle karşılaşılabilmektedir. Fren boşalması, ilk belirti, fren pedalının yumuşak hissedilmesidir. Fren pedalına basıldığında, normalde olduğundan daha yumuşak hissediliyorsa bu fren boşalmasına işaret etmektedir. Fren tepkisinin azalması da bir diğer belirtidir. Fren yapmak için pedala gereğinden daha fazla basılmak durumunda kalınması frenleme tepki süresini artırır. Son olarak fren pedalının zemine kadar giderek durması da önemli belirtiler arasındadır. Bu durumda frenleme etkisi neredeyse hiç olmaz ve pedal gittiği yere kadar basılabilir pozisyondadır.

Fren Boşalması Nedir?

Sıkça Sorulan Sorular

Arabanın freni nasıl boşalır?

Fren sisteminin temel unsuru fren hidrolik sıvısıdır. Bu sıvının belli bir seviyede olması gerekir. Bu belli seviyedeki sıvı seviyesi düştüğünde sürücü pedalına basıldığı anda yeterli basınç oluşmaz. Fren balataların aşınması veya sızıntılar bunun en büyük sebeplerindendir. Fren pedalına basıldığında, normalde olduğundan daha yumuşak veya pedal zemine kadar tamamen basılacak duruma geldiyse arabanın freni boşalmış demektir.

Fren Pedalı Neden Boşalır?

Arabanın freni nasıl boşalır? sorusundan sonra akla ilk gelen soru ise fren pedalının boşalma nedenleridir. Fren pedalının boşalmasının birden fazla nedeni olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan ilki, fren hidrolik sıvısının düşük seviyede olmasıdır. Fren hidrolik sıvısının seviyesi düşük ise sisteme hava girebilmektedir. Bu da fren boşalmasının en büyük sebeplerinden biridir. Bir diğer neden, fren sistemindeki sızıntıdır. Fren hatlarında veya bağlantılarında oluşan bu sızıntılar sisteme hava kabarcıklarının girmesine sebebiyet verebilirler. Fren sisteminin düzenli bakımı yapılmadığı takdirde parçalar eskiyip yıpranabilir ve bu da yine hava girişlerine davetiye çıkarabilir. Son olarak bakım sırasında yapılan hatalar da söz konusu olabilmektedir. Fren hidrolik sisteminin hatalı biçimde servis edilmesi veya havasının alınmasındaki bazı hatalar da hava girişine neden olabilmektedir. Fren pedalının nasıl ve neden boşaldığı hakkında bilgi edindiğimize göre geriye çözüm kısmı kalıyor. 

Arabanın freni boşalırsa ne yapmalıyız?

Öncelikle frenin boşaldığını tespit ettiysek ve fren sisteminde hava olduğundan şüpheleniyorsak yapabileceğimiz en mantıklı hamle profesyonel bir araç servisine götürmek olacaktır. Serviste frenin havası alınacak ve fren sistemi purjlanacaktır. Bunlar profesyonel bakımlar oldukları için uygun servislerde yapılması gerekir. Aracımızı götürdüğümüzde serviste uygulanacak adımlar ise şöyledir. İlk olarak fren hidrolik sisteminde sıvı olup olmadığı kontrol edilir. Sonrasında eğer fren sisteminde hava kabarcıkları varsa, bu hava kabarcıklarının hepsinin çıkarılabilmesi için hidrolik sistemi hususi bir yöntemle purjlanır. Gerekli görüldüğü takdirde fren hidrolik sıvısı değiştirilir ve fren sistemine, araca uygun olan, yeni sıvı eklenir. Süreç bu şekilde tamamlanmış sayılmaktadır. Bu sorunun ciddi bir sorun olduğu unutulmamalı ve fren pedalında herhangi bir anormallik hissedildiği anda aracın hemen kontrolü sağlanmalı ve araç profesyonel bir servise teslim edilmelidir.